İstanbul’da denk geldiğiniz başarılı insanların ortak özellikleri arasında okuduğu okulun mesleğini yapmamak ya da kariyerinde hızlı adımlarla tırmanırken mutlu olmadığını anlayıp sektör değiştirmek geliyor. İşte o başarılı genç isimlerden birisi Yunus Sezener. Kendisi dijitalleşen dünyaya inat, daha başarılı ve net sonuca ulaşabileceğine inandığı “Offline Matchmaking” kavramının ülkemizdeki başarılı temsilcisi Tenkap’ın kurucusu. Üsküdar Amerikan Lisesi ve Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup, üç yıl çalışıp, Almanya’da hukuk ve MBA yüksek lisansını tamamladıktan sonra 2014’te keskin bir kararla Tenkap’ı kurmuş. “Keskin kararlar cesaret ister” sözünü düşünerek, kendisiyle hem çıkan yeni kitabı “Ortalıkta Düzgün Erkek Var” ve hem de başarıyla yolunda ilerleyen Tenkap markası hakkında samimi bir söyleşi gerçekleştirdik.
Kariyeriniz başarılı giderken, sizi Offline Matchmaking girişimciliğine ne yönlendirdi?
Lisede de arkadaşlarımı birbirleriyle tanıştırırdım ve sevgili olmalarına vesile olurdum. Sonra repütasyonu yüksek olan hukuku bitirdim ama avukatlık yapmak beni mutlu etmedi. Tekrar insanları tanıştırmaya ve hayatımızdaki en önemli karara olabildiğince vesile olmak için çalışmaya döndüm. Özüme döndüm yani…
TenKap’tan bahseder misiniz biraz?
Tenkap’ın ismi “Tencere Kapak”tan geliyor. Her gün insanları gözlemliyoruz ve biz de herkesten öğrenip değişiyoruz ve dönüşüyoruz. İlk başta kapıdan girenlere “Size sevgili bulmaya çalışacağız” diye düşünüyordum, şimdi ise insanları harekete geçirip, onlara güzel bir deneyim yaşatmak için çalışıyorum. Her zaman birebir insanların hayatlarını ve ilişki çerçevelerini bir algoritma üzerinden tanıyıp, onların karşısına belki de hayatlarını paylaşacakları kişileri çıkarmak için çalışıyoruz. Aslında önceden birbirleriyle tanışmaya ikna olan kişileri tanıştırıyoruz ve onları mutlu etmeye çalışıyoruz.
Dijitalleştiğimiz şu çağda her şey online iken siz offline olmayı tercih ettiniz. Neden Offline Matchmaking?
Hayat online’a doğru gidiyor ama ilişkinin bir kuralı yok. Onun için insanlarla ortak arkadaş olmaya çalışıyoruz ve nasıl arkadaşları onları biriyle tanıştırırsa, biz de onlar için emek, özen ve hassasiyetle onları biri veya birileriyle tanıştırıyoruz. Online’da uzun ve güzel ilişki oranı (Buna 6 ay ve üzeri bir süre diyelim) %1 bile değildir. Bizde ise her geçen gün bu oran artıyor. %50’ler civarındayız. Bu yüksek bir başarı oranı.
Türkiye’deki matchmaking anlayışı nasıl? İnsanların talep ve istekleri ne doğrultuda?
İnsanlar bu iş doğalında olsun istiyor. Bence baştan uyumlu olacağımız birini hayatımızın merkezine çekmekten daha doğal bir şey yok aslında. Ama tabii ki biri bizim kültürde şunu soracak: “Nasıl tanıştınız?” Bu sorunun cevabına karışmıyoruz ama insanların çoğu bunu söylemek istemiyor. Her geçen gün yine de açık açık Tenkap’tan tanıştığını söyleyen çiftler çoğalmaya başladı. İnsanlardan talep veya istek almıyoruz. O eskidendi… Biz “Sevgilimin … olması lazım” “-meli, -malı” “… olması gerekiyor’’ları ne zaman sormayı bıraktık, işte o zaman insanlar birilerine çok daha fazla şans vermeye başladılar. Bize güveniyorlarsa sürece başlıyoruz. Yoksa başlamıyoruz.
Abone sayınız ne kadar? Abone olmak için neler yapmalıyız?
Şu anda aktif 1800’e yakın kişi var. Ben bugüne kadar birebir 5 binden fazla kişi ile görüştüm. Bize www.tenkap.com veya www.tencerekapak.com adresindeki iletişim formundan ulaşılabilir.
Ekibiniz kaç kişiden oluşuyor?
Ekibim ben dahil, asistanım Duygu ve destek ekibinden Psikolog Orkun Özocak olmak üzere üç kişiden oluşuyor. Eskiden daha fazlaydık ama her geçen gün daha çok butikleşiyoruz. Çok fazla büyümeyi de düşünmüyoruz. Artık ayda yalnızca birkaç kişiye özel bir hizmet veriyoruz.
Tenkap sayesinde tanışan, evlenen ve yuva kuran çift sayısı nedir?
Şu ana kadar Tenkap sayesinde en az 66 kişi evlendi. Tanışanları artık sayamıyoruz, binlerce kişi… Çocuklar da var. Devamı da yolda.
Tenkap’ın başarıya ulaştığını ne zaman idrak ettiniz? Spesifik bir an var mı?
Tenkap ilk günden beri başarılıydı bence çünkü hep güzel niyetlerle insanları tanıştırdık. Benim için buradaki kriter maddi değil çünkü…
TEDx konuşmanız esnasında bahsetmiştiniz. Sivri yanlarımızı törpülemeliyiz. İlişkide sivri yanlarımızın neler oluyor sizce?
Beklentiler, kriterler, “Benim sevgilim … olmalı/olmamalı’’lar, sivri köşelerimiz. Hayat zaten kriterleri olanların karşısına o kriterlerine ters insanları çıkarıyor. Hepimiz bu kadar değişken varlıklarken, sürekli kriter arıyoruz ve olasılıklar her kriterde azalıyor.
Yeni bir kitabınız çıktı. Kitabınız hakkında hiçbir fikri olmayanlar neden bu kitabı almalılar? Bu kitapta ne buluruz?
Kitabın ismi: “Ortalıkta Düzgün Erkek Var”. “Nerede bu düzgün erkekler?” diyen kadınlar ve “İşte buradayız” diyen erkekler için yazıldı. Bu kitap bir çöpçatanın gözünden ilişki konusunda bakış açısı değiştirme kitabı. Herkes, ilişkilerle ilgili konuşur ama kolay kolay kimse insanları tanıştırmaz. Binlerce tanışmanın tecrübesiyle bir çırpıda okuyacağınız bir kitap.