Sosyal uzaklaşma ve karantina süresince minik dostlarımıza da önem verelim.
Koronavirüs pandemisinin sadece sizi etkilediğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Evcil hayvanlarımızı da etkileyen bu süreç, belirli dönemlerde yalnızlık isterken sizi evde görmeleri sonucu kedilerde tavır değişikliği, dört duvar arasına kısılı kalan köpeklerde de söz dinlememe gibi sorunlara sebep oluyor. Özellikle evcil köpeklerin pandemi öncesindeki gibi aktif ve zihinsel olarak uyarılmış olmaları oldukça önemli. Gündelik rutinlerimizin değişmesi oldukça olağan olduğu bu günlerde, onlara her şeyin yolunda ve normalinde hareket ettiği ilüzyonunu yaratmak gayet kolay.
Önceden yaptığınız egzersizlere devam edin
Sosyal uzaklaşma sizi eve kapatmış olabilir ancak onların öncelikli olduğunu unutmayın. Pencereden dışarı bakın, Minik dostlarını karantinada dahi gezdirenleri görürsünüz. Hatta güvenlik güçleri bile bu farkındalığa erişmiş durumda. Hal böyle olunca maskemizi taktığımız sürece çok uzaklaşmadan minik dostlarımızı gezdirmeye çıkarmaya devam edebiliriz. Aksi halde kısılmış ve uyarılmaya maruz kalmamış köpekler, kapalı alana tuvalet yapma, eşyalara zarar verme gibi istenmeyen aksiyonlara girebilir.
Ona oyuncak alın
İlgisini çekebilecek bir oyuncak aldığınız sürece minik dostumuz arkadaş sıkıntısı çekmeyecektir. Özellikle çiğnemeye dayanıklı oyuncak türleri onun yalama ve ısırma isteğini bir nebze olsun dinginleştirecektir. Hatta günümüzde popüler olan bulmaca oyuncaklarının içerisine ödül maması gizleyin ve çözmesini sağlayın.
Bir yavruyu sosyalleştirin
Araştırmalara göre 16 haftalık olana kadar köpekler özel bir gelişim sürecinden geçer. Uygun bir şekilde olursa yavru köpeklerin diğer insanlar ve köpeklerle anlaşmaması için hiçbir neden yok. Sosyal uzaklaşma süresince sosyalleşmeye devam etmesi için minik dostunuz ile bir mağaza girişine ya da otopark önünde durun. Gözlem yapmasına izin verin. Eğer böyle bir imkanınız yoksa yavru köpeklere çeşitli manzara ve seslerden oluşan videolar açabilirsiniz. Son olarak evde giydiklerinizi değiştirin. Onun farklılıklara alışmasını sağlayın.
Dikkat çekmeye çalışıyorsa onu fark edin
Evde otururken gözlerini size dikiyor, oyuncak getirip size veriyor, bacağınızı pençesiyle dürtüyor, havlıyor ya da diğer eşyaları çiğniyorsa, muhtemelen eski ilginizin yitirdiğinizi fark ediyor. Pandemi süresince yaşadığımız türlü belirsizlikler onlara gereken ilgiyi azaltmamıza neden olabilir. Köpekleri sakinleştirmek oldukça kolay aslında. Asla cezalandırmayın ve onunla oynayın. Hatta kendi egzersizinize onu da dahil edin. Ve bolca gülün. O da gülecektir.
Yalnız bırakmaya da özen gösterin
Açılışta söylediğimiz gibi kediler sizi her daim evde istemeyebilirler. Köpeklerde durum aynı değildir ancak minik dostumuzu da belirli zaman aralıklarında yalnız bırakmamız gerekmekte. Evden çıkamadığımız süre içinde her daim yanınızda olma durumunuz arkadaşınızın ayrılma sorunu geliştirmesine sebep olur. Ve durumlar normale döndüğü vakit anksiyete yaşayan bir evcil hayvan sahibi olabilirsiniz.
Photos © Unsplash